állatokkal

"Minden végben benne van egy új kezdet lehetősége...

                                      receptek (sütemények)

 

 mogyorókrémes koszorú     (további receptekért a www.mindmegette.hu-n)

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 csomag instant élesztő
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg mogyorókrém
  • 10 dkg durvára tört mogyoró (vagy dió)

 

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül a langyos tejet. Sima tésztává dagasztjuk, meleg helyen letakarva kelesztjük jó fél órát. 

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kb. 50x30 cm-es lappá nyújtjuk. A mogyorókrémet gőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, hogy könnyen kenhető legyen, majd megkenjük vele a tésztát. Megszórjuk a durvára vágott mogyoróval vagy dióval. Feltekerjük, és koszorúformába helyezzük. Letakarva újabb fél órát pihentetjük.   

 Előmelegített sütőben kb. 180°C-on 25-30 perc alatt megsütjük.

Mogyorókrémes koszorú

 sajttal és sonkával töltött csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 4 db (zöldfűszeres) kockasajt
  • 4 szelet sonka
  • A panírozáshoz:
  • finomliszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • A sütéshez:
  • ét  olaj

Elkészítés:

A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk. Mindegyik csirkemellre teszünk 1-1 szelet sonkát és 1-1 darab zöldfűszeres kockasajtot. A csirkemelleket összehajtjuk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. 

Bő olajban kisütjük. Köretnek szalmaburgonyát készítettem mellé. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Sajttal és sonkával töltött csirkemell

 

                                        

Karamellkrémes aprósütemény – habrózsákkal

    

   Régóta foglalkoztatott a karamellkrémek különleges birodalma, de akárhány változatot próbáltam – a dolog természetéből fakadóan mindig túlságosan édesnek bizonyult a végeredmény. A karamell édes. Sőt, nagyon édes, hisz gyakorlatilag magas hő hatására átalakuló cukorról van szó – ami ráadásul igen ragacsossá tud válni. Rendkívül előnyős tulajdonsága azonban, hogy tejjel, tejszínnel, konyakkal vagy brandyvel – adagolástól függően igen sokféle állagú és édességű bevonattá vagy krémmé alakítható. A karamell egyik alapvető fűszere a vanília – mesés és egyszerű kombináció, de ha csipetnyi só is társul hozzá, egyszerűen lekörözhetetlen!           

  sóval és vaníliával fűszerezett karamell jó ideje szerepelt már a repertoáron, most azonban olyan fordulatot vett a kísérletezés, amely egyfelől a Normandiából származó confiture de lait – ami lényegében egy sűrű, tejjel és cukorral készülő karamellkrém –, másfelől a félgömb alakú toffifee desszert újraértelmezése lett, kellemesen édes és krémes aprósütemény formájában. 

 Az általam készített confiture de lait, vagy egyszerűbben fogalmazva: karamellkrém, nem tejjel vagy sűrített tejjel, hanem kevés habtejszínnel és némi vaníliával kevert tengeri sóval nyerte el végső formáját. Hogy az intenzív ízek kellemes harmóniában érvényesüljenek, a kis süteményekre cukrozatlan tejszínből habrózsa is kerekedett. Már az első széria is említésre méltó reakciókat váltott ki a próbakósolókból, de a tökéletesített receptúra szerint készülteket már bátran ajánlom mindenkinek, aki kedveli a kellemes, mégis különleges desszerteket.           

  sós karamella önmagában is különleges csemege, aki még nem kóstolta, ezzel a krémmel bátran kísérletezhet – nem fogja megbánni!         

  Hozzávalók 18 db 4 cm átmérőjű süteményhez:

A tésztához:
15 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
6 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 db nagyobb méretű tojás sárgája
1 evőkanál habtejszín
1 csipet só
A karamellkrémhez:
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál meleg víz
2 dkg vaj
½ dl habtejszín
½ mokkáskanál vaníliával kevert tengeri só
A tetejére:
1,5 dl habtejszín

Elkészítés: A karamellkrémhez a cukrot és a vaníliás sót vízzel tapadásmentes lábosban, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdem. A forrást követően 2-3 perc alatt aranyszínűre karamellizálom, majd félrehúzom a tűzhelyről. Hozzáadom a 2 dkg vajat, alaposan elkeverem, majd felöntöm a tejszínnel. Visszateszem a tűzhelyre, és addig keverem, míg újra forrni nem kezd, és tökéletesen el nem keverednek a hozzávalók. Ekkor félrehúzom, tálba öntöm – hűlni hagyom. Kb. 1½ dl lesz belőle.
A tojássárgáját egy kis edényben elkeverem a tejszínnel. A tésztához a lisztet és keményítőt tálba szórom, hozzáadom a cukrot, csipetnyi sót, majd apró kockákban a hideg vajat.  Gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd beledolgozom a tejszínnel kevert tojássárgáját – és összeállítom a tésztát. A tésztagombócot kissé ellapítom, frissen tartó fóliába csomagolva ½ órára pihenni küldöm a frizsiderbe.

Közben előkészítem az aprósütemény-sütő tepsit, ha valaki ilyennel nem rendelkezik, a muffinsütő is tökéletes lesz. A sütőt (légkeveréses) 175 fokra előmelegítem.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nagyjából 2-3 mm vékonyra nyújtom, közepes méretű fánkszaggatóval 18 kört szúrok ki belőle. Kibélelem a tésztával a sütőformát, 6-8 perc alatt világosra sütöm.
Eddigre már a karamellkrém is langyosra hűlt. A tésztakosárkákat rácsra helyezem, néhány perc alatt lehűlnek. Minden tésztakosárkába töltök 1 teáskanálnyi krémet. Hűlni, szilárdulni hagyom kb. 1 órán át a konyhában.
1,5 dl habtejszínből kemény habot verek, amit csillagcsőrös habzsákba szedek, és minden aprósütemény tetejére kis rózsákat biggyesztek a habból.

Tálalásig hűtőszekrényben tárolom – másnap is nagyon ízletes, kellemesen krémes, különleges, mégis egyszerűen elkészíthető finomság.

Ebben az aprósüteményben a karamell krémes és izgalmas, a tejszínhab pedig nem egyszerűen a dekorációt szolgálja, hanem teljessé teszi az ízeket. Vigyázat, nehéz abbahagyni!

                        

Csirkemell szezámos-mézes bundában, tojásos rizzsel

    

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • A bundához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 kávésanál étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál  olaj
  • víz
  • A mázhoz:
  • 2-3 dl ketchup
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál szezámmag
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál ecet
  • A rizshez:
  • 30 dkg kg rizs
  • 4 tojás

Elkészítés:

1. A bunda alapanyagát jól összedolgozzuk, megforgatjuk benne a kockára vágott csirkemellet, és serpenyőben, olajban kisütjük.

2. A máz hozzávalóit összekeverjük, tűzön kicsit összemelegítjük, majd a kisült húst beleforgatjuk.

3. A rizst jól átmossuk, majd egy kis olajban megpirítjuk, vízzel felengedve, sóval ízesítve puhára főzzük.

4. Közben a tojásokat felverjük, serpenyőben kicsit megsütjük folyamatos kevergetés mellett. Végezetül a megfőtt rizsbe forgatjuk. A szezámos-mézes csirkével tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Edina069 küldte. Köszönjük!

 
Csirkemell szezámos-mézes bundában, tojásos rizzsel

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 3
Heti: 4
Havi: 70
Össz.: 12 072

Látogatottság növelés
Oldal: receptek
állatokkal - © 2008 - 2024 - allatokkal.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »